Voordat u een hond aanschaft, is het belangrijk dat u stilstaat bij de consequenties voor u, uw gezin en de hond. Zoek een hond die qua karakter bij uw gezin en levensstijl past. De hond wordt immers lid van het gezin en moet een duidelijke eigen plek krijgen. Past een teckel bij u en uw gezin? Onder Rasomschrijving kunt u meer informatie vinden over wat voor soort hond de teckel is. Wij bevelen u ook aan om op de site van de Nederlandse Teckelclub te kijken. Hier vindt u uitgebreide informatie over alles wat met teckels te maken heeft.

Als u er zeker van bent dat een teckel dé hond voor u is, dan zijn er nog een aantal andere zaken waar u over na moet denken, voordat u tot de aanschaf ervan over gaat. Honden zijn afhankelijke dieren en hebben uitgebreide zorg en aandacht nodig. In de praktijk betekent dat, dat u veel tijd en energie in uw huisdier moet steken. Iedere dag opnieuw zal uw hond behoorlijk wat tijd van u vragen. Uitlaten, verzorgen, trainen/opvoeden, spelen, voorzien in zijn behoefte aan beweging en avontuur… Zeker bij een pup is de tijdsinvestering het eerste half jaar tot een jaar enorm! Denk alleen al aan zindelijkheidstraining, het leren alleen te zijn en de basisopvoeding. Realiseer u ook dat u de hond niet overal mee naar toe kunt nemen en dat de hond ook niet te lang alleen thuis kan zijn. Dat betekent dat u soms voor de hond terug naar huis zult moeten gaan, terwijl u eigenlijk liever langer weg was gebleven. Vanzelfsprekend zult u ook bij alle weekendjes weg en vakanties rekening moeten houden met de hond. Neemt u de hond mee of brengt u hem naar een dierenpension? Denk er ook aan dat de meeste honden ouder dan tien jaar worden; een teckel wordt gemiddeld zo’n veertien jaar. Vindt u de hond over veertien jaar ook nog leuk? Los van allerlei praktische vragen is er ook nog een financieel vraagstuk; elk huisdier kost geld. Denk daarom goed na voordat u een hond aanschaft.

Het lijkt misschien wel alsof wij u ervan af willen praten om een teckel aan te schaffen, maar dat is absoluut niet zo. Wij vinden het alleen wel belangrijk dat u een bewuste keuze maakt en uw verantwoordelijkheid neemt om de komende jaren goed te zorgen voor uw huisdier.